- Voetverzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Tips

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!

Wat kunt u zelf doen.

Heeft u last van Eelt:

Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid. Het onstaat van nature op plekken waar de huid last heeft van wrijving en/ of druk. Onder de voet is vaak een dun laagje eelt aanwezig dat ter bescherming van de huid dient. Dit noemen we fysiologisch eelt. In sommige situaties blijft de hoornlaag verdikken waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. Dan is er sprake van overmatig ofwel pathologisch eelt. Wanneer het eelt zich op een hele kleine plek concentreert, dan kan er sprake zijn van een likdoorn. Wordt eelt erg dik en droog dan kunnen er kloven ontstaan. Ook personen met buitensporige transpiratie kunnen extra eeltvorming ontwikkelen.

TIP:

U kunt wel proberen om uw huid soepel te houden. Droog na het wassen uw voeten goed af, met name tussen de tenen. Door dagelijks uw voeten in te smeren met een voetencrème wordt uw huid goed verzorgd en blijft deze soepel. Gebruik daarbij een verzorgend product, liefst speciaal voor voeten. Een voetencrème mag nooit tussen de tenen worden gesmeerd. Zo blijven uw voeten zacht, voorkomt u pijnlijke kloven en zien uw voeten er verzorgd en netjes uit. Lukt het u echter niet meer om (met een voetvijl) de eeltplekken te verwijderen dan kunt u met een afspraak bij de pedicure deze klachten verhelpen.

 

 

Heeft u last van een schimmelinfectie:

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Is er echter sprake van een beschadiging van de nagel, dan is de kans op een schimmelinfectie ook groter. Als de verbinding tussen de nagelplaat en het nagelbed is verbroken, hebben schimmelsporen de ruimte om te kunnen uitbreiden. Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. De vochtige nagelplaat is daardoor een aantrekkelijke plek. Sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

Symptomen schimmelnagel

Schimmels vertonen zich meestal het eerst onder de nagels van uw grote teen of juist uw kleine teen. Deze tenen staan namelijk het meest onder druk in uw schoenen. U kunt een schimmelnagel herkennen aan een bruine of gele verkleuring aan de zijkanten en bovenkant van uw nagel. De lengtegroei van de nagel is geremd en daardoor kan de dikte van de nagel toenemen. Soms is de verkleurde nagel erg brokkelig of zit deze los.

Een schimmelnagel wordt in de medische wereld onychomycose, genoemd, maar is in de volksmond ook bekend als kalknagel of schimmelnagel. Een kalknagel is echter geen schimmelnagel.

TIP:

  • was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
  • droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. Een absorberende tissue is hierbij handig
  • draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen
  • vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s
  • trek elke dag schone sokken aan
  • kies bij voorkeur voor schoenen van echt leer
  • pas nooit met blote voeten nieuwe schoenen in een schoenenwinkel
  • wissel regelmatig van schoenen en draag schoenen niet te lang achter elkaar
  • draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s